Så går rengöringsprocessen till
Med en rengöringsanläggning från Lagafors® uppnår du följande: minskad förbrukning av kemikalier och minskad vattenförbrukning; mindre arbetstid till rengöring och minskad miljöpåverkan. Samtidigt också ett säkrare resultat. Här förklarar och visar vi hur processen går till.
1. Förarbete golvytor
Lokalen som ska rengöras med kemikalier ska enligt livsmedelslagen vara tömd på oförpackade livsmedel. Töm lokalen på exempelvis ställningar, backar, vagnar och pallar som inte ska rengöras på plats. Det fortsatta arbetet underlättas väsentligt om rengöringen kan utföras på så fria ytor som möjligt.
Fuktkänslig produktionsutrustning täcks över med plast. Denna plast tas sedan bort efter avslutad rengöring. Skrapa ihop och plocka upp produktrester från golvet.
2. Förspolning
Förspola med förspolningsdysa (förspolningsmunstycke) eller blått munstycke. Vattentemperaturen bör inte överstiga 40°C, för vid högre vattentemperatur kan proteinresterna (äggviteämnena) koagulera (brännas fast) och därigenom försvåra den fortsatta rengöringen. Förspolning görs endast för att avlägsna grövre föroreningar och luckra upp rengöringsytan.
3. Golvskrapning
Produktrester som nu finns på golvet samlas ihop med en kraftig gummiskrapa och avlägsnas. Skrapa eller spola aldrig ner några föroreningar i golvbrunnarna eller rännorna.
4. Applicering av skum
Om rengöringsmedel läggs på i form av skum ska skummet ha en konsistens och stabilitet (vidhäftningsförmåga) som gör att det stannar kvar en viss tid på vertikala ytor. Skummet appliceras med vitt munstycke. Applicera inte skummet på för stora eller för många ytor på en gång, då hinner skummet torka in.
Vid skumpåläggning på vertikala ytor ska skummet appliceras nerifrån och upp. Dosering av rengöringsmedel ska följa angivna föreskrifter. Tänk på att överdosering inte underlättar eller förstärker effekten av rengöringsarbetet, utan i många fall får direkt negativa effekter.
5. Verkningstid
Under verkningstiden kapslas smutsen in och förtvålas.
6. Huvudspolning
Vid avspolning av vertikala ytor ska avspolningen göras uppifrån och ner. Vid avspolning med förhöjt tryck ska avståndet mellan dysan och rengöringsobjektet vara relativt kort, ca 30 cm. Vattenstrålens infallsvinkel mot rengöringsobjektet ska vara mellan 45°C och 90°C.
Avspolning sker med blått munstycke (långt eller kort). Vattentemperaturen anpassas till föroreningens kemiska sammansättning och till det rengöringsmedel som används. Normal vattentemperatur är 50°C – 60°C. All avsköljning bör vara klar inom 1 timme efter skumpåläggning för att undvika intorkning och beläggningar.
7. Desinficering
Desinficeringen ska utföras med gult munstycke om appliceringen görs med klar vätska, och med vitt munstycke om den appliceras som skum. Vid desinfektion är det extra viktigt att doseringen alltid följer givna föreskrifter. Normalt desinficeras endast ytor där kontakt med öppen produkt förekommer.
8. Slutlig spolning
Lagbestämmelserna föreskriver att avspolning av desinfektionsmedel skall göras innan produktionen får startas. Spola av med förspolningsdysa eller blått munstycke.
Tänk på att:
– rengöringsutrustningen också ska rengöras, enligt samma metod som övrig utrustning.
– skötsel och underhåll av rengöringsutrustningen ska följa Lagafors rekommendationer.
– rengjord produktionsutrustning inte får torkas av med vanliga trasor eller gummiskrapor.
Rengör med optimerade parametrar

Kemi
Alkaliska diskmedel – med ett högt pH-värde har en bra verkan mot fett och proteinrester.
Sura diskmedel – har ett lågt pH-värde och är bl.a verksamma mot beläggningar av kalk, oxider och rost.
Desinfektionsmedel – kan vara både en alkalisk eller sur produkt och har en avdödande effekt på kvarvarande mikroorganismer efter rengöring.
Kombinerade rengörings- och desinfektionsmedel – dessa har en viss avdödande verkan på mikroorganismer, dock inte samma effekt som ett separat desinfektionsmedel.
Temperatur
Vid förspolning skall vattentemperaturen normalt vara ca 40 grader och vid avspolning ca 55 grader. Detta uppnår vi via en speciell förspolningsdysa som sänker temperaturen vid förspolning.
För höga temperaturer kan leda till fastbränning och orsakar onödiga kostnader.
För låga temperaturer leder till längre städtider och oförmåga att smälta fett.


Energi
För att ersätta borstens mekaniska effekt kan man höja vattentrycket enligt följande tabell:
- 5 bar – ca 50 liter/min
- 20 bar – 30 liter/min
- 40 bar – 22 liter/min
- 80 bar – 18 liter/min
Frekvensstyrda pumpar ger även en energibesparande effekt.
Tid
Tiden är den största kostnaden vid yttre rengöring, ca 50%.
Vill man minska kostnaden för tiden vinner man inget med att öka vattenmängden, kemdosering eller att öka temperaturen, man omfördelar endast kostnaderna.
För att minska antalet arbetstimmar är automatisering av rengöringsprocessen mycket effektivt.
En annan metod för att minska antalet arbetstimmar är att installera diskmaskiner för t ex skärbrädor, skänkvagnar och backar.
